Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

8 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Το Σάββατο 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Ως είθισται οι άντρες θα προσφέρουν λουλούδια στις γυναίκες τους σαν μια ευκαιρία να εκφράσουν την αγάπη τους, όπως συμβαίνει στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και στη γιορτή της μητέρας. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ποια είναι η αφετηρία του εορτασμού αυτής της μέρας , ποια ήταν η αφορμή και ποια σπουδαία κοινωνικοπολιτικά γεγονότα εκτυλίσσονταν την περίοδο εκείνη.

Στις 8 του Μάρτη το 1857, οι υφάντρες της Νέας Υόρκης ξεχύθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς. Η καταστολή της εξέγερσης ήταν βίαιη, το εργατικό κίνημα όμως είχε γεννηθεί.

Το 1910 στην Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το 2006, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το Χάρτη Πορείας για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Όλο αυτό το διάστημα, ο αγώνας για πλήρη ισότητα στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην πολιτική ήταν μακρύς και δύσκολος.

Δυστυχώς στην εποχή μας αυτή η μέρα εμπορευματοποιήθηκε έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα .

Είναι καιρός να βγούμε από τη λήθη και να θυμηθούμε όλες αυτές τις αφανείς ηρωίδες που αντιστάθηκαν και βάλανε τα θεμέλια των εργατικών αγώνων που ακολούθησαν και είχανε σαν αποτέλεσμα την θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργατών.

Οι Ενεργοί Δημότες Καστοριάς αφιερώνουν αυτές τις γραμμές, ως ελάχιστο φόρος τιμής στη γυναίκα του σήμερα, στη μάνα, στη σύζυγο, στη φίλη, στην ερωμένη, στην επαγγελματία στην επιστήμονα. Τόσοι ρόλοι συγκεντρωμένοι σ’ ένα πρόσωπο.

Ευχόμαστε σε όλες τις γυναίκες υγεία και δύναμη για ν’ ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Ειδικά στη σημερινή πολιτικοοικονομική συγκυρία όπου βίαια καταργήθηκαν κεκτημένα που αποκτήθηκαν μέσα από τους δικούς τους αγώνες.

Κι επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, ευχόμαστε Γυναίκες και Ανδρες να σταθούν μπροστάρηδες ενός νέου κοινωνικού μετώπου ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο θ’ αντισταθεί στη λαίλαπα της πολιτικής που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό και εξαθλίωσε τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου