Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Το ευαίσθητο πρόσωπο της αστυνομίας


 Η αλληλεγγύη δεν κοιτά  χρώμα, θρησκεία, πολιτικά πιστεύω ή επάγγελμα. Οι αστυνομικοί σήμερα είναι κι αυτοί θύματα ενός επαγγελματικού "νέο- ρατσισμού" ο οποίος εν μέρει ευθύνεται για τις δικές τους πολλές φορές ρατσιστικές συμπεριφορές.
Αν θεωρήσουμε δηλαδή το κάθε επάγγελμα ένα είδος "ράτσας", τότε γίνεται φανερό ότι το επάγγελμα αυτό έχει εκφυλιστεί στο κοινωνικό φαντασιακό. Ο αστυνομικός απο "καλός και προστάτης" του πολίτη γίνεται "κακός εχθρός της εργατικής τάξης". Έτσι το επάγγελμα του αστυνομικού "συγχωνεύει" τα ατομικά ανθρώπινα υποκείμενα, τον κάθε αστυνομικό ξεχωριστά δηλαδή, σε μια ομοιόμορφη μάζα "εχθρών του λαού".
Κάτι αντίστοιχο βέβαια συμβαίνει και με άλλα "επαγγέλματα- ράτσες", όπου οι ξεχωριστές προσωπικότητες που απαρτίζουν τον επαγγελματικό κλάδο, εξισώνονται "πρός τα κάτω" και
ταπεινώνονται. Ειδικά οι επαγγελματικοί κλάδοι του δημόσιου τομέα που χαρακτηρίζονται σορηδόν ώς "άχρηστοι, τεμπέληδες, παράσιτα, βύσματα" κλπ.
Θα ήταν χρήσιμο να ανοίξει κάποια στιγμή μια τέτοια συζήτηση, αλλά τώρα δεν είναι του παρόντος.


Η κίνηση των (πρώην) συνοριοφυλάκων για έμπρακτη στήριξη  των προσφύγων και την στροφή τους στον εθελοντικό  ακτιβισμό μπορεί να τη δει κανείς λοιπόν με συμπάθεια, μιας και συνοδεύεται από το σύνθημα "ένστολοι και πολίτες συνεισφέρουμε στην ανθρωπιά".
Ένα σύνθημα που από τη μια πλευρά ανοίγει πόρτες συνεργασίας με κάθε άλλη εθελοντική συλλογικότητα ή άτομο, που πασχίζει να δείξει  έμπρακτη ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι μια απογοητευτική διαπίστωση ότι  οι "ένστολοι" είναι κάτι διαφορετικό από τους "πολίτες". Λες και δεν ζούμε μαζί στην ίδια κοινωνία (ειδικά όταν  μιλάμε για πόλεις του πληθυσμιακού  μεγέθους της Καστοριάς) ή δεν βιώνουμε τα ίδια προβλήματα, τους ίδιους προβληματισμούς και προφανώς τις ίδιες ευαισθησίες.

Πάντως είναι μια κίνηση που μόνο θετικά μπορεί να ιδωθεί, με προοπτικές ανοίγματος στη κοινωνία συνολικά, μιας και η δράση είναι πανελλήνιας εμβέλειας.

Δεν μπορούμε να ευχηθούμε παρά "καλή επιτυχία" σε αυτή τους τη δράση στους (πρώην) συνοριακούς φύλακες και τις υπηρεσίες δίωξης της παράνομης/παράτυπης  μετανάστευσης, και να την στηρίξουμε ένθερμα.
Όσο κι αν τέτοιες δράσεις ήδη έχουν ξεκινήσει, είμαστε σίγουροι ότι οι ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης στα νησιά που φτάνουν οι πρόσφυγες, είναι πάντα αυξημένες. Ειδικά σε ρουχισμό και υπόδηση, μιας και στη θάλασσα δεν έχεις την πολυτέλεια να κουβαλάς τα υπάρχοντά σου και ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος..
Καλή επιτυχία από τους ΕΝ.ΔΗΜΟ λοιπόν….


 Ένας πίνακας με τις αναγκαίες προμήθειες  που μπορείτε να αποστέλετε.
Οι προμήθειες συγκεντρώνονται στα κατά τόπους τμήματα συνοριακής φύλαξης ανα την επικράτεια, αν είναι δυνατόν με μια υποτυπώδη ταξινόμηση,



 Η ομοσπονδία συνοριακών γυλάκων εξέδωσε και το παρακάτω εύστοχο δελτίο τύπου:

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
Πρωτοβουλία  ανθρωπιάς  από  την  Ομοσπονδία μας
Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. αντιλαμβανόμενη την τεράστια ανάγκη για βοήθεια  στους πρόσφυγες και κυρίως στα παιδιά των προσφύγων, κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις της και με την υποστήριξη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας,  αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να συγκεντρώσει παιδικά ρούχα, υποδήματα αλλά και γάλατα μακράς διάρκειας μέσα από τις τάξεις της.
Είναι ανάγκη να αποδείξουμε, ακόμη και εμείς που βρισκόμαστε, στην πρώτη γραμμή της φύλαξης των συνόρων, στη διαχείριση των προσφυγικών ροών  και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, πως δεν είμαστε απέναντι από αυτά τα παιδιά αλλά βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, αυτή της ανθρωπιάς. Οι καθημερινοί πνιγμοί των παιδιών δεν μπορεί άλλο να μας αφήνουν ανεπηρέαστους. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε κάθε συνάδελφο αλλά και κάθε πολίτη, να προσφέρει ότι έχει και ότι μπορεί  σε αυτά τα παιδιά που η προσφυγιά τα οδήγησε σε άγνωστες και επικίνδυνες για τη ζωή τους διαδρομές. Παράλληλα η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να επιδείξει προς τους πολίτες, πως διακατέχεται  και από ανθρωπιά αλλά και από ευαισθησία. Δεν μπορεί να ενεργεί μόνο μέσα στα αυστηρά στερεότυπα που τις επιβάλλουν οι συνθήκες.  Τα αντανακλαστικά της πρέπει να διατηρηθούν ζωντανά και να αποδεικνύει καθημερινά πως μπορεί να ανταποκρίνεται και στα κελεύσματα ανθρωπιάς.
Για τους λόγους αυτούς,  από 15  έως  30  Νοεμβρίου σε όλες τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Επικράτειας αλλά και στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης ,  θα μπορούν  ένστολοι  αλλά και πολίτες, να προσφέρουν βοήθεια σε παιδικά ρούχα , υποδήματα και γάλατα μακράς διάρκειας για τα παιδιά των προσφύγων που τα έχουν ανάγκη.
Με την υποστήριξη της ACS Courier, μέσω των Υπηρεσιών μας, θα συγκεντρώσουμε όλη αυτή τη βοήθεια  από όλη την Ελλάδα, σε Αττική και Καβάλα. Η Ομοσπονδία μας, με την συνεισφορά του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας  - που στέκεται αρωγός στη μεγάλη αυτή προσπάθεια- , θα  μεταφέρει όλη τη βοήθεια σε κάθε νησί του Αιγαίου που κατακλύζεται από πρόσφυγες.
Μια αγκαλιά ….ζεστασιάς  για τα μικρά παιδιά από τους ένστολους.

Περισσότερες πληροφορίες στην πηγή απ'όπου αντλήσαμε το θέμα: Πιέστε εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου