Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Επισημάνσεις των ΕΝ.ΔΗΜΟ. στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (24-11-2015)

Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είχε ενδιαφέροντα αλλά και επικίνδυνα θέματα για το μέλλον του δήμου Καστοριάς.

Απο την πλευρά μας θα σταθούμε σε τρία θέματα:

Θέμα 6 (Τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015)

Στο θέμα αυτό καταψηφίσαμε τα σημεία "23" και "24". Ειδικά το σημείο "24"  όπου προβλέπονται 16.000 Ευρώ, προκειμένου κάποιος εξωτερικός συνεργάτης (ιδιώτης), θα αναλάβει την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο δήμο Καστοριάς αυτή την αρμοδιότητα την έχει το τμήμα προγραμματισμού.
Η εξεύρεση προγραμμάτων χρηματοδότησης δεν είναι το μείζον πρόβλημα όμως για το τμήμα προγραμματισμού, το οποίο παρά την υποστελέχωση σε προσωπικό, έχει εύκολη σχετικά πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφόρηση.
Το δύσκολο είναι τα χρηματοδοτικά αυτά προγράμματα να μετουσιωθούν σε ολοκληρωμένες προτάσεις και να υλοποιηθούν στη πράξη απο τους αποδυναμωμένους Καλλικρατικούς δήμους.

Η πράξη αυτή υπονομεύει τόσο τους υπαλλήλους που εργάζονται στο συγκεκριμένο τμήμα, όσο και τον προϊστάμενο αντιδήμαρχο, που κατά κάποιο τρόπο θεωρούνται άχρηστοι ή ανεπαρκείς για τον δήμο.

Παράλληλα ανοίγει ένας δρόμος για την ιδιωτικοποίηση δομών του δήμου. Είναι ένα ξεπούλημα ουσιαστικά, σε υποτιθέμενους "ειδήμονες" της αγοράς, που πληρώνει ο κάθε δημότης και αφήνει υπόνοιες ότι εξυπηρετούνται "προεκλογικά συμβόλαια", αφού στην πραγματικότητα η ανάθεση σε ιδιώτες μιάς σχετικά εύκολης εργασίας, που έτσι κι αλλιώς γίνεται και είναι στις υποχρεώσεις των υπαλλήλων του δήμου, τώρα αναίτια παραδίδεται σε εργολάβους. Το ύψος του ποσού μάλιστα προϊδεάζει μάλλον για κάποια απ'ευθείας ανάθεση. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτού του θέματος..

Η μελέτη επίσης για την λίμνη (Master Plan), έχει ήδη ψηφιστεί σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιοκαι οι αρμοδιότητες για την λίμνη έχουν περάσει στην περιφέρεια και στην υπο σύσταση επιτροπή διαχείρισής της. Δεν είναι κατανοητος οπότε ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός (σημείο 23).


Θέμα 11 (Πρόταση πολιτιστικού δικτύου στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς)

Είναι μια ειλικρινής πρόταση από τον αντιδήμαρχο Λεωνίδα Παπαδημητρίου και αφορά μια ολιστική προσέγγιση στην αξιοποίηση ισορικών κτιρίων της Καστοριάς που παραμένουν αναξιοποίητα, με το ελάχιστο κιόλας δυνατό κόστος ανακατασκευής, με προτάσεις οικονομικής αυτάρκειας και με δυνατότητα να λειτουργήσουν σχετικά γρήγορα, αν η ιδέα δεν εμπλακεί σε νομικίστικες ατραπούς..
Παραθέτουμε την εισήγηση επειδή πιστεύουμε ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να εμπλουτίσει αυτή τη πρόταση την οποία και υπερψηφίσαμε.




Θέμα 14 (Ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του δήμου Καστοριάς)

Αν και καταρχήν νομίζουμε ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει μια συνολική διαχείριση του τουριστικού σχεδιασμού σε όλο το νομό και όχι αυτόνομα απο τον κάθε δήμο ξεχωριστά, παρόλα αυτά οι δράσεις που προτείνονται είναι ικανοποιητικές. Η ένστασή μας είναι στη σελίδα 6, στην τουριστική προβολή μέσω διαδυκτίου. Για το συγκεκριμένο εδάφιο απλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει ήδη ένα πολύ καλό project, το SmartCul2re του δήμου Καστοριάς, μια ενδιαφέρουσα δουλειά, την οποία έτρεξε το τμήμα προγραμματισμού (που κινδυνεύει όπως προείπαμε με ξεπούλημα!).
Πρός το παρόν όμως η εισήγηση παραμένει σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού. Θα αντιδράσουμε και θα καταψηφίσουμε ενδεχομένως μελλοντικά, αν υπάρξει πρόθεση για επαναδημιουργία παρόμοιου site, το οποίο σημειωτέων στοιχίζει αρκετά χρήματα στους δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου