Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Πόσο ανακυκλώνουμε στη Καστοριά; ΙΙ


Τον Ιούλιο του 2016 είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο για το πόσο ανακυκλώνουμε στη Καστοριά.
[Δείτε το ΕΔΩ]
Το άρθρο αυτό πέρα από τα στοιχεία που παρουσίαζε με εποπτικό τρόπο είχε ως σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει και να χτυπήσει “καμπανάκι” για τους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα μέχρι το 2020, σε ότι αφορά την ανακύκλωση και περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο ΔιαχείρισηςΑποβλήτων (ΕΣΔΑ)



Οι στόχοι που τέθηκαν στο ΕΣΔΑ σε Πανελλαδικό επίπεδο
(Με κλίκ πάνω στις φωτογραφίες του άρθρου κάνετε μεγέθυνση)

Οι στόχοι αυτοί βέβαια αφορούν όλη την Ελλάδα, αλλά όταν ο κάθε δημότης μπορεί να παρακολουθήσει την αποδοτικότητα της ανακύκλωσης στον δήμο του, νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά περισσότερο υπεύθυνος.

Που βρίσκεται λοιπόν ο δήμος Καστοριάς;
Δυστυχώς ενώ τον Ιούλιο διαβλέπαμε μια μικρή αύξηση σε ότι αφορά την αποδοτικότητα της ανακύκλωσης, τα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε τον Νοέμβριο του 2016 μας δείχνουν μια εικόνα απόλυτης στασιμότητας σε σύγκριση με πέρυσι και δεν φαίνεται να ανατρέψει κάτι δραματικά ο Δεκέμβρης.
Συγκεκριμένα η Καστοριά ανακυκλώνει μόλις το 4,8% του όγκου των σκουπιδιών της.

Όσο ανακυκλώναμε το 2015, ακριβώς το ίδιο ανακυκλώνουμε και το 2016.
Είμαστε όμως πολύ μακριά από τους στόχους.


Για να μετράμε την αποδοτικότητα της ανακύκλωσης έχουμε εφεύρει έναν δείκτη που ,μετράει τον λόγο σύμμεικτων προς συνολικά ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Όσο πιο μικρός είναι αυτός ο δείκτης τόσο περισσότερο αποδίδει η ανακύκλωση.
Δεν είναι απόλυτα ακριβής.
Εσκεμμένα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο ώστε να απλοποιείται η καταγραφή του.

Πρακτικά όλο το παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβετε τι συμβολίζει στην καθημερινότητά μας με ένα απλό παράδειγμα:
Ένας δείκτης 20 πχ σημαίνει ότι για ένα κιλό διαχωρισμένων απορριμμάτων που πέταξε κάποιος σε κάδους ανακύκλωσης, κάποιοι άλλοι συνδημότες το ίδιο διάστημα πέταξαν 20 κιλά απορριμμάτων “χύμα” στους πράσινους κάδους.
Από αυτά τα 20 κιλά “χύμα” θα μπορούσε να ανακυκλωθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εάν υπήρχε περισσότερη υπευθυνότητα, κερδίζοντας σε πόρους (μεταλλεύματα,ξυλεία, αμμοληψίες, ενέργεια κλπ), καθώς και σε “χρόνο” έως ότου πληρωθεί η κυψέλη όπου τα σύμμεικτα απορρίμματα θάβονται (ΧΥΤΑ Πτολεμαϊδας).

Σε σχέση με πέρυσι ο δείκτης αυτός για τον μήνα Νοέμβριο είναι ανεβασμένος. (Τον Νοέμβρη του 2015 ήταν στο “21” ενώ τον φετινό-2016- είναι στο “22”), παρότι η συνολική μάζα των απορριμμάτων είναι λιγότερη σε σχέση με το 2015 κατά 42,374 τόνους.
Δηλαδή σε σχέση με τον προηγούμενο Νοέμβρη πετάξαμε λιγότερα σκουπίδια, αλλά αυτά που πετάξαμε δεν τα διαχωρίσαμε ώστε να τα στείλουμε για ανακύκλωση, αλλά τα στείλαμε για θάψιμο στην Πτολεμαϊδα.
Αυτό αφορά βέβαια την σύγκριση ενός μόνο μήνα. Του Νοέμβρη του 2015 με τον φετινό του 2016.


Διακυμάνσεις του ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Πάνω για το 2015
και κάτω μέχρι τον Νοέμβρη του 2016



Αν επεκτείνουμε τους υπολογισμούς αυτούς σε όλο το έτος, το 2015 πετάξαμε 13.265(,209) τόνους απορριμμάτων συνολικά, εκ των οποίων οι 671(,173) τόνοι πήγαν για ανακύκλωση και οι 12.594(,036) τόνοι πήγαν για θάψιμο. Αντίστοιχα το 2016 από τους 12.326(,835) τόνους, οι 593(,215) τόνοι πήγαν για ανακύκλωση και οι 11.733(,620) τόνοι για θάψιμο.

Το 2016 φαίνεται γενικά ότι πετάξαμε λιγότερα απορρίμματα κατά 938(,374) τόνους. Απόρροια μάλλον της οικονομικής κατάστασης που έχει μεταβάλει γενικότερα την καταναλωτική μας συμπεριφορά.
Συνολικά και για τα δύο έτη μια προσεγγιστική αναλογία ανακυκλώσιμων προς σύμμεικτων απορριμμάτων είναι 1 προς 11 τόνοι. Δηλαδή για κάθε τόνο απορριμμάτων που πήγαν για ανακύκλωση, στείλαμε παράλληλα 11 τόνους για θάψιμο. Όχι και πολύ καλές επιδόσεις.

Τον καλύτερο δείκτη απόδοσης της ανακύκλωσης τον πιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2015 (Δείκτης:13.. Που σημαίνει για κάθε κιλό ανακυκλώσιμου στείλαμε στα σύμμεικτα 13 κιλά).

Ο χειρότερος δείκτης που πιάσαμε ήταν τον Δεκέμβρη του 2015 (Δείκτης:36.. Που σημαίνει για κάθε κιλό ανακυκλώσιμου, στείλαμε 36 κιλά για θάψιμο). Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί το ίδιο τον φετινό Δεκέμβρη.

Για το 2015 ο μέσος δείκτης αποδοτικότητας της ανακύκλωσης είναι στο 21
Για το 2016 ο μέσος δείκτης αποδοτικότητας της ανακύκλωσης μέχρι τον Νοέμβρη είναι στο 20.
Δηλαδή δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή, ακόμα κι αν θέλουμε να “ξεγελαστούμε” παίρνοντας σαν αναφορά τους μέσους όρους.

Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο για να κάνουμε την ανακύκλωση αποδοτικότερη. Ο στόχος είναι μέχρι το 2020 να ανακυκλώνουμε το 50% των απορριμμάτων μας; Πιστέυετε ότι θα τα καταφέρουμε;

Μπορείτε να ερευνήσετε μόνοι σας περισσότερο τα διαγράμματα στο “Παρατηρητήριο τωνΕΝ.ΔΗΜΟ.” όπου πατώντας στους χρωματιστούς τίτλους του υπομνήματος “ανάβετε” ή “σβήνετε” την αντίστοιχη καμπύλη, ενώ αναπροσαρμόζεται κατάλληλα και η κλίμακα μέτρησης.

Επίσης για όσους θέλουν να συμμετάσχουν διενεργούμε μια έρευνα σχετικά με την ανακύκλωση.
Πρόκειται για ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο, χωρίς να δηλώνετε κανένα προσωπικό σας στοιχείο κι έχει καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα.
Αποτελείται από 6 απλά ερωτήματα τα οποία μπορείτε να απαντήσετε στα ΕΝ.ΔΗΜΟψηφίσματα πατώντας εδώ

Οι διακυμάνσεις στη μάζα των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινοι κάδοι)
για τα έτη 2015 (πάνω) και 2016 (κάτω).


Τα ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, μεγάλες ηλ. συσκευές), τα οποία οι υπηρεσίες
μαζεύουν σε συνεννόηση με τους δημότες


Στο Χαρτί γίνεται η πιο αποδοτική ανακύκλωση




Παρότι οι πλαστικές συσκευασίες και οι σακούλες είναι από τα πιο κοινά
οικιακά απορρίμματα, το πλαστικό έρχεται μετά το χαρτί σε ποσότητες ανακύκλωσης


Το γυαλί έχει αρκετά μεγάλο ειδικό βάρος από μόνο του. Επίσης υπάρχουν αρκετά καταστήματα εστίασης στο δήμο Καστοριάς και θεωρητικά θα έπερεπε το γυαλί να
παρουσιάζεται πιο ψηλά σε κλίμακα βάρους απο το πλαστικό.
Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, άρα δεν ανακυκλώνεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η ανακύκλωση του αλουμινίου σώζει ιδιαίτερα ενέργεια, αλλά και σημαντικούς φυσικούς πόρους και έμμεσα οικολογικές καταστροφές απο την εξόρυξη και την μεταποίηση
του Βωξίτη, απ τον οποίο αποσπάται το αλουμίνιο.

Άλλα μέταλλα και οι διακυμάνσεις τους

Έχουν ήδη μοιραστεί κάδοι βιολογικού λιπάσματος (κομπόστ).
Καλό είναι οι δικαιούχοι των κάδων αυτών, να ενημερώνουν
την διεύ/ση καθαριότητας ότνα γεμίζουν, ώστε να συγκεντρώνονται τα δεδομένα αυτά
και να απεικονίζουν καλύτερα και ακριβέστερα το ποσοστό ανακύκλωσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου