Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΡΟΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΔΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑΟΥΛΗ



Είναι ένα θέμα που αφορά τους κατοίκους του Νταηλάκη και θα έρθει σαν θέμα στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο. Προκειμένου να ενημερώσουμε τους εμπλεκόμενους, αλλά και να πάρουμε τη γνώμη τους διεξάγουμε δημοψήφισμα. Κυρίως οι απαντήσεις που προσμένουμε είναι σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά έχουν μοιραστεί και σε έντυπη στις εισόδους των περισσότερων πολυκατοικιών. Τα έντυπα ερωτηματολόγια μπορείτe να τα παραδίδετε μέχρι τη Δευτέρα 25/05/2015, στο στέκι της +Εργασίας (Εθελοντική Εργασία Καστοριάς), που βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδου του μηχανικού, επι της λεωφόρου κύκνων στην είσοδο της πόλης. Αν γνωρίζεται ότι κάποις δεν μπορεί να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και πιστεύετε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί, δώστε ένα έντυπο να το συμπληρώσει ή συμπληρώστε το για λογαριασμό του.
Η +Εργασία (Εθελοντική Εργασία Καστοριάς) λειτουργεί το στέκι κάθε Δευτέρα,Τετάρτη και Παρασκευή απο τις 18:00-20:00 περίπου τα απογεύματα.

Ας περάσουμε όμως στο θέμα μας:

Η έκταση που περικλείεται απο τις οδούς Μιαούλη, Ηρακλείτου, Αναξογόρα(?) και το κτίριο που σταγαζόταν παλιά ο ΟΑΕΔ είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία που θα ήταν κουραστικό να αναφερθεί, μιας και έχουν γίνει άλλες δυο απόπειρες απαλλοτρίωσης χωρίς όμως να αξιοποιηθεί το τετράγωνο. Η έκταση έχει εμβαδόν 3.651,50 τ.μ και μοιράζεται σε 6 ιδιοκτήτες. Η έκταση αυτή παραμένει σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας τόσο για τους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, όσο και για τον δήμο Καστοριάς που δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Η ονομασία της έκτασης είναι Ο.Τ. 258 (Οικοδομικό Τετράγωνο). Το 2004 η έκταση διασπάστηκε σε δύο κομμάτια. Το οικοδομίσιμο Ο.Τ.258 και το κοινόχρηστο-πράσινο Ο.Τ.258-Α. 

Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο δικαστήριο και καθόρισαν την αξία των οικοπέδων τους.
Η συνολική αξία των οικοπέδων είναι 1.045.845 Ευρώ.
Σε αυτό το ποσό της αποζημίωσης δεν συμμετέχει μόνο ο δήμος αλλά και οι περίοικοι που “βλέπουν” στον κοινόχρηστο χώρο ή που θα μπορούσαν να αποκτήσουν θέα.

Οι υποχρεώσεις του Δήμου περιορίζονται στα 496.707,30 Ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στα 1.682,35 τ.μ της κοινόχρηστης έκτασης). Τα χρήματα αυτά υπάρχουν στο “πράσινο ταμείο” (ουσιαστικά είναι τα πρόστιμα απο τα αυθαίρετα) και μπορούν να καταβληθούν με την προϋπόθεση να δημιουργήσει κάτι ο δήμος εκεί.
Το υπόλοιπο όμως του ποσού (549.138 Ευρώ), θα πρέπει να επιμεριστεί σε όλους τους περίοικους που έχουν ή μπορούν να έχουν στο μέλλον, πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο.

Δεν γνωρίζουμε πόσα διαμερίσματα έχουν πρόσβαση σε αυτόν το χώρο, και κυρίως δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητες ή τις προθέσεις των περίοικων να μπορέσουν να σηκώσουν το μισό βάρος αυτής της απαλλοτρίωσης. Ο Δήμος Καστοριάς δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλει αυτή την εποχή ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό άμεσα όπως τον υποχρεώνει η νομοθεσία.

Έτσι ο Δήμος Καστοριάς αυτή τη στιγμή έχει δύο επιλογές:
1. Είτε αποφασίζει να απαλλοτριώσει την έκταση δίνοντας, όπως είπαμε, άμεσα τα χρήματα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων και μετά μαζεύει από τους περίοικους τα αντίστοιχα ποσά
2. Είτε σταματά την διαδικασία απαλλοτρίωσης και επαναρρυθμίζει τα πολεοδομικά σχέδια ώστε η έκταση να γίνει και πάλι δομίσιμη απο τους ιδιοκτήτες.

Αυτή τη στιγμή έχει συσταθεί επιτροπή που εξετάζει εναλλακτικές, αλλά δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και των προτεραιοτήτων του δήμου, δεν μπορούν να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους της έκτασης και εξετάζεται αν μπορέσουμε να κρατήσουμε γύρω στα 600 τ.μ. για κάποια παιδική χαρά ή πάρκο.

Δεν γνωρίζουμε όμως τις απόψεις των περίοικων και θα θέλαμε να συμπληρώσετε αυτό το ερωτηματολόγιο για να εξετάσουμε αν υπάρχει η δυνατότητα να μαζευτούν τα χρήματα για την πλήρη απαλλοτρίωση (Ενδεικτικά: Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν γύρω στα 30 διαμερίσματα με πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο, τότε αντιστοιχούν 549.138/30= 18.304 Ευρώ ανά διαμέρισμα.

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://endimopolls.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου