Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τα ηχογραφημένα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων διαθέσιμα σε κάθε πολίτη.



Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. μέσα στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου της αντιπολίτευσης, έχει την υποχρέωση να παρέχει όσο μεγαλύτερο βαθμό διαφάνειας στις αποφάσεις που παίρνονται απο τους δημοτικούς συμβούλους. Το "Διαύγεια" είναι η τελική επεξεργασμένη απόφαση που μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης στα χέρια του, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει το σκεπτικό και τη συζήτηση μέχρι την απόφαση. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζουν συνήθως αποσπάσματα ή ακόμα χειρότερα επιλέγουν αποσπάσματα τα οποία θεωρούν ότι θα έχουν απήχηση στο κοινό τους.

Ο Δήμος Καστοριάς πάλι, δέν έχει μέχρι τώρα δημιουργήσει μια δομή άμεσης ηλεκτρονικής διάδρασης με τους δημότες του και το ενημερωτικό site που συντηρεί είναι μάλλον δύσχρηστο με πολλές περιττές πληροφορίες για τον δημότη. Πιο συγκεκριμένα δεν διαχωρίζει καθόλου την θέση του δημότη απο τη θέση του τουρίστα και οι πληροφορίες που αφορούν τον δημότη μπερδεύονται με πληροφορίες που αφορούν τους τουρίστες σε ένα site με πολλά μενού και "κρυμμένες" πληροφορίες (με την έννοια της δύσκολης αναζήτησης).

Η τεχνολογία που παρέχει το ίντερνετ όμως, πια, δεν είναι απαραίτητα προνόμιο κάποιων ειδικών που στήνουν πανάκριβα site. Κάποιος μέτρια εξοικειωμένος με τους υπολογιστές σήμερα, με λίγο ψάξιμο και πολύ μεράκι μπορεί να οργανώσει έτσι ένα site που ανέξοδα μπορεί να παρέχει χρήσιμες και ουσιαστικές πληροφορίες στους χρήστες του.
Το Blog των ΕΝ.ΔΗΜΟ. πρός αυτή τη κατεύθυνση στοχεύει. Στην ανέξοδη για μας, αλλά ουσιαστική για σας πληροφόρηση, με έμφαση στην άμμεση επικοινωνία του διαχειριστή με τον χρήστη.

Με βάση αυτές τις αρχές εξελίσουμε το blog και μετά τον χάρτη καταγραφής προβλημάτων: "δείξε μας το πρόβλημα", βάζουμε άλλο ένα λιθαράκι προς την μεγαλύτερη διαφάνεια. Πλέον ο κάθε δημότης, μπορεί να κατεβάζει στον υπολογιστή του όλη τη διαβούλευση που γίνεται πρίν παρθεί μια απόφαση απο το δημοτικό συμβούλιο. Βέβαια υπάρχει ένας περιορισμός στην χρονική διάρκεια του ηχογραφημένου υλικού, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 ώρες, αλλά θα αφήνουμε τα ηχογραφημένα πρακτικά για εύλογο διάστημα ανεβασμένα μέχρι να υπάρξουν κάποια downloads ή μέχρι να συγκληθεί το επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Μπορείτε να ακούσετε και να κατεβάσετε το υλικό απο το soundcloud εδώ:
https://soundcloud.com/endimo-kastoria/29-10-2014a

(υπάρχει και σχετικός μηχανισμός στην δεξιά πλευρική μπάρα στο blog των ΕΝ.ΔΗΜΟ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου