Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟΡΗ S.O.S.


ΚΟΡΗΣΟΣ 

Ενα δραστήριο χωριό που σιγοσβήνει στην αδιαφορία


Προεκλογικά, όταν ακόμα γυρνάγαμε τα χωριά του Δήμου προσπαθώντας να μάθουμε τις απόψεις των κατοίκων, ένα απο τα χωριά που κέρδισε τις εντύπωσεις μας ήταν η Κορησός. Ήδη γνωρίζαμε για εκεί, πώς οι κάτοικοι με δικές τους πρωτοβουλίες, στήναν περιστασιακά όμορφα πολιτιστικά δρώμενα που δεν ήταν ένα τυπικό λαϊκό πανηγύρι (όπως πχ μια παρουσίαση βιβλίου μαθήτριας της Κορησού με θεατρικό και ροκ μουσική! Ή Τις δραστηριότητες που ανακοίνωνε η βιβλιοθήκη της Κορησου -Πολύ σημαντικό που καταφέρνει και διατηρεί βιβλιοθήκη- κλπ)

Επίσης γνωρίσαμε απο κοντά τον σύλλογο του Αγ.Διονυσίου στη Κορησό. Έναν πολύ δυναμικό σύλλογο που διαχειρίζεται αποκλειστικά απο γυναίκες!!
Γνωρίσαμε επίσης ενδιαφέροντες ανθρώπους όπως ο Πέτρος Τ. Ο Μπάμπης Κ. και η Πόπη Τ. που μας έδωσαν μια γεύση απο την καθημερινότητα,τα προβλήματα και τα όνειρα για τον τόπο τους.

Τα πρώτα παράπονα εστίασαν σε μια ανάπλαση παραδοσιακής βρύσης της Κορησού η οποία στοίχισε, λέει, 78.000 Ευρώ που κατάφερε να καταστρέψει όλο το τοπίο! Μερικά πράγματα ίσως δεν χρειάζονται "χλιδάτες" παρεμβάσεις, ειδικά όταν έχουν ένα ειδικό συναισθηματικό βάρος για τους κατοίκους και τους συνδέουν με το παρελθόν και τις αναμνήσεις τους.
Δυστυχώς δεν έχουμε εικόνα του χώρου πρίν τις αναπλάσεις, αλλά φωτογραφίσαμε την άνοιξη το τοπίο της "μετα-ανάπλασης" εποχής. Στις επόμενες φωτογραφίες θα δείτε έργο αξίας 78.000 ευρώ:











Οι φωτογραφίες είναι η αλήθεια πως αδικούν κάπως την πραγματική εικόνα μιας και δείχνουν αρκετά φωτεινές με τα έντονα χρώματα της άνοιξης. Στην πραγματικότητα η εικόνα είναι πολύ χειρότερη!!
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για κάποια κτηνοτροφική βρύση που την βαφτίσαμε "έργο". Είναι ένα κανονικό έργο του οποίου μάλιστα την απόφαση δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε στην εφαρμογή "Διαύγεια" του Υπ. Διοικ. Μεταρύθμ. και Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης.

Το χειρότερο δεν είναι απλά η αλλοίωση του τοπίου, αλλά ότι το έργο έχει μείνει ημιτελές. Οι σωλήνες και η πρόχειρη τοποθέτηση των καναλιών της βρύσης έχει γίνει απο τους κατοίκους, σε μια προσπάθεια να κρύψουν κάπως την άσχημη εικόνα. Είναι ένα απο τα έργα τα οποία δεν ρώτησε ενδεχομένος κανείς αν οι κάτοικοι τα αποδέχονται ή όχι.
Έτσι η επιβλητική ξύλινη "αψίδα" απέμεινε να σκεπάζει τις αναμνήσεις της ταπεινής και λιτής ζωής των κατοίκων.

Αν το παραπάνω σημείο χρήζει τουλάχιστον "ολοκλήρωσης" (ίσως και αποκατάστασης στην πρότερη μορφή του), ένα άλλο υπέροχο σημείο της Κορησού είναι παντελώς άγνωστο, πνιγμένο μέσα στο ειδυλιακό βουνό με μια άλλη παραδοσιακή βρύση, που ευτυχώς γλίτωσε της "τουριστικής ανάπτυξης".
Πρόκειται για το ξωκλήσι του Αγ.Διονυσίου πάνω απο την Κορησό, στο οποίο έχει διαμορφωθεί κάπως μια έκταση που θα μπορούσε να φιλοξενήσει εκδηλώσεις. Αν σας αρέσει το φεστιβάλ "Γιορτές της Γής" στη Βλάστη, αυτό το μέρος με την πραγματικά υπέροχη θέα, θα σας προδιαθέσει για κάτι αντίστοιχο κι εκεί. Είναι ένα μέρος φτιαγμένο για την διοργάνωση τέτοιου είδους εναλλακτικού φεστιβάλ, που συνδυάζει τον πολιτισμό και τον ήπιο τουρισμό με τον σεβασμό στη φύση. Οι εικονες μιλάνε απο μόνες τους:






Ο Αγ.Διονύσιος δέν είναι ένας τυχαίος Άγιος. Ένα μοναστήρι στο Άγιο Όρος φέρει το όνομά του. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Άγιο Διονύσιο απο την Κορησό της Καστοριάς εδώ.

Οπότε το σημείο προσφέρεται ακόμα και για θρησκευτικού τύπου τουρισμό, που συνδυασμένο με κάποια υπάρχοντα μονοπάτια τα οποία οδηγούν μέσα απο το δάσος σε γειτονικά μοναστήρια είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Μέσα στη Κορησό υπάρχει επίσης ένα παλιό αρχοντικό το οποίο κάποιοι κάτοικοι της Κορησού προτείνουν να γίνει ένα είδος μουσείου και ξενώνα παράλληλα, υπο την επίβλεψη του Δήμου Καστοριάς. Το αρχοντικό αυτό ήδη έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια εγκατάλειψης και φθοράς, που όσο συνεχίζεται η αδιαφορία, οδηγεί προς την κατάρρευση.

Θέλαμε πολύ καιρό να γράψουμε αυτό το άρθρο για την Κορησό, αλλά νομίζουμε ότι ο καταλληλότερος χρόνος είναι ίσως τώρα, που η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει και πέρνει τις πρώτες της εικόνες απο τον Δήμο. Θέλουμε λοιπόν η Κορησός να αποτελεί μια απο τις πρώτες αυτές εικόνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου