Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Μιά νέα αρχή; [Πρόλογος]

Η σειρά άρθρων που ακολουθεί άρχισε να γράφεται στα μέσα περίπου του έτους 2021. Δημοσιεύεται όμως, αρχής γενομένης, τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από πολύ σκέψη, αν τελικά θα πρέπει να δημοσιευτούν.
Οι σκέψεις και οι ιδέες ΔΕΝ αποτελούν προϊόν συλλογικής διεργασίας, αλλά πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υπογράφοντα συντάκτη. Δημοσιεύονται όμως εδώ με την ελπίδα να αναζωπυρωθεί μια συλλογικότητα στη βάση αυτών των ιδεών, οι οποίες πιστεύω θα αποτελέσουν ένα ολιστικό όραμα για μια διέξοδο της περιοχής της Καστοριάς, από το δυστοπικό μέλλον στο οποίο οδεύει.

Οι σκέψεις και οι ιδέες αρχικά ΔΕΝ θα προσεγγίσουν και ΔΕΝ θα δημοσιευτούν στον τοπικό τύπο με πρόθεση. Θα δημοσιευτούν μόνο σε αυτό το blog  και θα αποτελούν μια δεξαμενή σκέψης και ιδεών, μόνο σε όσους παρακολουθούν τη ροή των δημοσιευμάτων.
Φυσικά αν υπάρξει δημοσιογράφος του τοπικού τύπου, που θα ανακαλύψει την σειρά άρθρων, είναι ελεύθερος να τα δημοσιεύσει, αλλά όχι με το όνομα και το λογότυπο της συλλογικότητας των ΕΝ.ΔΗΜΟ. αφού οι απόψεις αυτές απηχούν προσωπικές θέσεις από τη μία, αλλά και μαγιά για την ανασύσταση και την ιδεολογική ζύμωση όσων πίστεψαν στο εγχείρημα των ΕΝ.ΔΗΜΟ.

Ούτε φυσικά θα χρησιμοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πρώτη φάση, ώστε να ενισχυθεί η δημοτικότητα των άρθρων. Θα είναι μια μοναχική και επίπονη διαδικασία, που είτε θα ευοδώσει τον κατάλληλο χρόνο με την αναδημιουργία των ΕΝ.ΔΗΜΟ, είτε θα μείνει ως μια παρακαταθήκη ιδεών, σε άλλα δημοτικά σχήματα, ώστε να αντλούν από εδώ ιδέες για το δικό τους πλάνο αυτοδιοίκησης.

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η επιλογή της "κλειστής" συγγραφής, είναι επειδή όλα όσα θα ειπωθούν, βρίσκονται κάτω απο συγκεκριμένες ιδεολογικές αναφορές. Το ιδεολογικό αυτό υπόβαθρο είναι το κλειδί της επιτυχίας για όλο το αυτοδιοικητικό πλάνο. Προφανώς ορισμένα μέρη του σχεδίου, μπορεί να μετατραπούν σε πεδίο κερδοφορίας μέσα απο ιδιωτικοποιήσεις, μέσα απο την εκμετάλλευση των πελατειακών μηχανισμών που μαστίζουν την αυτοδιοίκηση ή με το να γίνουν εφαλτήριο για δημιουργία εμπορικών εταιριών που θα ανταγωνίζονται τις αυτοδιοικητικές δομές που θα προταθούν, υπονομεύοντας τις προοπτικές τους.

Αν λοιπόν τα άρθρα αυτά, αρχίσουν να γίνονται δημοφιλή για κάποιο λόγο και στην δημόσια σφαίρα προκύψει συζήτηση που θα φτάνει σε πολιτικούς λαϊκισμούς, σε προσωπική στοχοποίηση ή οικειοποιηθούν από δημοτικούς συνδυασμούς με λάθος λογική, απλά θα σταματήσω την περεταίρω δημοσίευση, οι υπάρχουσες δημοσιεύσεις θα κατέβουν από το internet και θα αφήσω μόνο κάποια λιγότερο ουσιαστικά μέρη του πλάνου.

Οι ακόλουθοι του blog φυσικά έχουν κάθε δικαίωμα άποψης και κριτικής και ελπίζω απλά να σεβαστούν την επιθυμία για μια "κλειστού" τύπου και σταδικακή δημοσιοποίηση των θέσεων που θα περιγραφούν, με μια συχνότητα, υπολογίζω, ένα άρθρο την εβδομάδα.


Καρανικολόπουλος Σάκης
15/02/2023



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου