Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Οι διαφωνίες μας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο καταψηφήσαμε ένα θέμα και δηλώσαμε παρών σε δυο θέματα.
Δηλώσαμε παρών στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. (Θέμα 9ο) και την παραχώρηση με εκμίσθωση του καραβιού "Ολυμπία" (Θέμα 27ο).
Οι λόγοι είναι πως ακόμα και την τελευταία στιγμή δεν είχαμε εισηγήσεις προκειμένου να εκτιμήσουμε σωστά το συμφέρον της κάθε απόφασης και τα θέματα ήταν εξαιρετικά σοβαρά κατά τη γνώμη μας για να πάρουμε θετική ή αρνητική απόφαση χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία των εκάστοτε σεναρίων.
Επίσης παρόν δηλώσαμε και στην τροποποίηση του προϋπολογισμού, καθαρά όμως για δυο κωδικούς που αφορούν τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, αλλά έπρεπε να δηλώσουμε καθολικά παρόν στο θέμα, παρότι δεν διαφωνούμε στις άλλες τροποποιήσεις.


Καταψηφίσαμε στο 42ο Θέμα που αφορούσε τη συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς στη 44η έκθεση Γούνας, επειδή θεωρούμε ότι αυτές οι συμμετοχές είναι ουσιαστικά έμμεσες επιχορηγήσεις στους συνδέσμους της Γούνας και δεν έχουν σχέση με το αποτέλεσμα στη τουριστική προβολή,που ούτως ή άλλως γίνεται και μόνο λόγω της έκθεσης. Συγκεκριμένα καταψηφίσαμε με το εξής κείμενο:

Οι γουνοποιοί της Καστοριάς είναι κι αυτοί δημότες της Καστοριάς. Κύριος σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και σαφώς έμμεσα διαφημίζουν και την Καστοριά.
Σαν τοπικοί επιχειρηματίες όμως οφείλουν στα πλαίσια της εταιρικής τους ευθύνης να συνεισφέρουν στην τοπική κοινότητα, δηλαδή στον Δήμο. Όχι απαραίτητα χρηματικά ποσά, αλλά ακόμα και με υλική βοήθεια σε είδος (να προσφέρουν για παράδειγμα τρόφιμα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή φάρμακα στο κοινωνικό ιατρείο ή ακόμα ηλεκτρονικό και αναλώσιμο εξοπλισμό). Αντί αυτού οι γουνοποιοί εκμεταλλεύονται τον υπόλοιπο δήμο για τους ιδιοτελείς σκοπούς τους και δεν αξιοποίησαν ποτέ ως τώρα υποδομές οι οποίες δημιουργήθηκαν για την ανάπτυξη του κλάδου τους (πχ. Το διεθνές αεροδρόμιο ή το τμήμα διεθνούς εμπορίου του ΤΕΙ Καστοριάς).
Παράλληλα οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις επιχειρήσεις τους ως επί των πλείστων παραμένουν άθλιες και επισφαλείς για τους εργαζομένους τους, με πρόφαση πολλές φορές την οικονομική κρίση και θυμίζουν τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν στις πρώιμες βιομηχανίες της Αγγλίας του 18ου αιώνα κατά τις απαρχές της ανάπτυξης του καπιταλισμού. Από την άλλη ο κλάδος της γούνας παραμένει διχασμένος εξαιτίας της ιδιοτέλειας των συμφερόντων των γουνοποιών.

Οι υπόλοιποι δημότες καλούνται μέσα από την ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος να “βάλουν πλάτη” ενισχύοντας οικονομικά τούς γουνοποιούς με την ενοικίαση ενός τουριστικού περιπτέρου, που δεν έχει καμία σχέση με τα προϊόντα της έκθεσης και η αποτελεσματικότητα στην τουριστική προβολή είναι αμφίβολη. Πρόκειται για έκθεση γούνας και όχι για τουριστική έκθεση άλλωστε.
Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. θεωρούμε άσκοπη σπατάλη την έγκριση συνολικά 5.500 Ευρώ το οποίο χρεώνεται στους δημότες μας με βάση την γενικότερη συμπεριφορά κι από την πλευρά των γουνοποιών προς των δήμο, οπότε καταψηφίζουμε τις συγκεκριμένες δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου