Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

SaVOURA NEWS.GR - Ο σκουπιδοτενεκές της ενημέρωσης

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η αντιμετώπιση και η ενασχόληση με το πρόσωπό μου από το blog με την επωνυμία “SvouraNews.gr”. Άνθρωποι κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία που τους προσφέρει ένα Blog, με μια αμφισβητούμενη δημοσιογραφική ιδιότητα, με άρθρα ανυπόγραφα προσπαθούν να με μειώσουν στο κοινό τους, που όπως θα δούμε στη συνέχεια το εκμεταλλεύονται κατάφωρα, λειτουργώντας σαν ηλεκτρονικοί “κουκουλοφόροι” και παραβιάζοντας την όποια ιδιωτικότητα μπορεί να έχει κάποιος σήμερα στον κόσμο του διαδικτύου.
Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Στο κοινωνικό δίκτυο facebook διατηρώ δυο λογαριασμούς (προφίλ) με διαβαθμισμένη ασφάλεια ξεχωριστή σε κάθε έναν. Στον προσωπικό μου και ιδιωτικό μου λογαριασμό μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αναρτήσεις μου οι φίλοι και οι φίλοι των φίλων μου, ώστε να μπορώ να διευρύνω το κοινωνικό μου δίκτυο. Το δεύτερο προφίλ, είναι αυτό του “πολιτικού” Καρανικολόπουλου και μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι στο τι λέω και πώς τοποθετούμαι. Φυσικά έχω φίλους στο ιδιωτικό μου προφίλ και κάποιος δημοσιογράφους οι οποίοι πάντα όταν πρόκειται να αναδημοσιεύσουν κάτι από εκεί με ρωτάνε και σέβονται αυτόν τον χώρο.
Σε αυτούς τους δημοσιογράφους δεν ανήκει κάποιος από τους διαχειριστές του SvouraNews. Ούτε και παρακολουθώ το blog.
Με το συγκεκριμένο blog και τον Γιώργο Σπύρου ο οποίος απ όσο έχω καταλάβει είναι ο βασικός του διαχειριστής, έχουμε αρχίσει πολύ στραβά! Όλες του οι αναρτήσεις σε σχέση με μένα είτε είναι ειρωνικές, είτε μειωτικές, και επικαλείται την επαγγελματική μου ιδιότητα ενεργοποιώντας τα στερεότυπα που έχουν οι αναγνώστες του για τους αστυνομικούς.






Τα στερεότυπα αυτά θέλουν τον αστυνομικό προφανώς φανατικό Χριστιανό, να μην πιστεύει σε ανθρώπινα δικαιώματα (αν είναι δυνατόν!) και να πιστεύει σε όποια θεωρία συνωμοσίας κυκλοφορεί..


Πέρα όμως από την προσωπική μου υπονόμευση η γενικότερη στάση του συγκεκριμένου blog προβληματίζει, πόσο μάλλον όταν το “δέντρο” της ενημέρωσης συγκοινωνεί με εκείνο του alphafm και του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παραρά.
Κι όταν λέω “δέντρο” εννοώ μια τακτική που χρησιμοποιεί ο δημοσιογραφικός κόσμος τις ίδιες ειδήσεις να τις τροφοδοτεί σε πολλά blog και ιστοσελίδες ώστε να απηχούν σε περισσότερο κόσμο.
Ας δούμε λοιπόν ποιο είναι το προφίλ ενημέρωσης αυτού του blog:

Το hoax-άδικο της Καστορίας.
Οι αστικοί μύθοι (που στα Αγγλικά περιγράφονται με τον όρο hoax) είναι ψευδείς ειδήσεις που μοιάζουν όμως εκ πρώτης όψεως αληθοφανείς. Θύμα των hoaxes μπορεί να πέσει ο καθένας, όμως όταν χειρίζεται κάποιος ένα μέσο ενημέρωσης θα πρέπει να διπλοτριπλοτσεκάρει κανονικά την ποιότητα της είδησης, ώστε να μην παραπληροφορήσει τον κόσμο.
Τα hoaxes όμως έχουν και μια άλλη ιδιότητα που “μαγεύει” τους άπληστους δημοσιογράφους.
Είναι μαγνήτες επισκεψιμότητας. Οπότε τίθεται το εξής δίλημμα για τον δημοσιογράφο: “ Να κρατήσω την αξιοπιστία μου ως μέσο ή να αναμεταδώσω κάτι που πιθανότατα ή σίγουρα είναι ψευδές;”.
Οι παρακάτω αναρτήσεις για όσους έχετε κουράγιο είναι όλες αποδεδειγμένα ψευδείς ή ορισμένες ελέγχονται ως τέτοιες και όλες είναι παρμένες από το blog SvouraNews.gr:

1. Η «ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ» θέλει SELFIE και χλιδάτα κινητά των 600 ευρώ
( http://www.svouranews.gr/2015/09/selfie-600.html )

2. Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ θέλει τη διάλυση της Ελλαδα - Έβαλε εμπρός το ΣΧΕΔΙΟ COUDENHOVE-KALERGI
[ http://www.svouranews.gr/2015/08/coudenhove-kalergi_16.html ]

3. ΣΟΚ!! Από τους 153.000 δικαιούχους επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ μόνο 20.000 είναι Έλληνες... ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;
[ http://www.svouranews.gr/2015/06/153000-20000.html ]

4. Λαθρομετανάστης μπούκαρε σε μάντρα για να κάνει ερωτα με τα γίδια! (Βίντεο)
[ http://www.svouranews.gr/2015/03/blog-post_772.html ]

5. ΣΟΚ: Μουσουλμάνος λαθρομετανάστης απαίτησε να κατέβει η εικόνα της Παναγίας από νοσοκομείο
[ http://www.svouranews.gr/2012/02/blog-post_9583.html ]

Μετατρέπει μια “πιπεράτη” είδηση σε ρατσιστική με λαθρομετανάστη

6. Το φυσάει και δεν κρυώνει το χουνέρι που έπαθε μια τριτοετής φοιτήτρια, η οποία είχε τη μύτη ψηλά και το πλήρωσε... ακριβά!! Πέρασε τον Αφρικανό για Μπασκετμπολίστα και αυτός ήταν Λαθρομετανάστης!
[ http://www.svouranews.gr/2016/05/blog-post_621.html ]

-> Η αληθινή είδηση:
Βρε μελαχρινάκι με πότισες φαρμάκι...
[ http://www.patrasevents.gr/article/228566-patra-foititria-nomize-pos-ekane-seks-me-gnosto-athliti-alla-sto-telos-epsaxne-na-kriftei ]


7. ΣΟΚ! Δείτε πόσο κοστίζει..για να γίνει κάποιος λαθρομετανάστης Έλληνας!
[ http://www.svouranews.gr/2015/08/blog-post_615.html ]


Πραγματική είδηση, με προκλητικό και παραπλανητικό τίτλο

8. Τα Σκόπια «σφραγίζουν» με στρατό τα σύνορα τους με την Ελλάδα για να αποτρέψουν ''μπούκα'' λαθρέποικων!
[ http://www.svouranews.gr/search?q=%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82 ]


Κι όλα αυτά με μια πρόχειρη σχετικά έρευνα στις αναρτήσεις του blog.



Μασόνοι και συνωμοσίες:
Οι συνωμοσίες με μασόνους και γεωπολιτικά παιχνίδια, παίζοντας παράλληλα στα όρια του να χαρακτηριστούν οι αναρτήσεις ρατσιστικές, είναι επίσης μαγνήτες επισκεψιμότητας.
Ενδόμυχα παίζει και η δημόσια υποκίνηση σε βία και μίσος (το οποίο είναι ποινικό αδίκημα), αλλά οι τίτλοι είναι επαρκώς γενικευμένοι ώστε να μην αποτελούν κατηγορία. Είναι θέμα εισαγγελέα να κρίνει περισσότερο και να διατάξει δίωξη..










Το παράτολμο φλερτ με τους ΕλληνοΝΑΖΙ
Τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα αν εξετάσει κανείς τους τίτλους και την γενικότερη συμπεριφορά για τις “δράσεις” του κόμματος της χρυσής αυγής.






Ειδικά η παρακάτω ανάρτηση αν δεν είναι υποκίνηση σε βία τότε αλήθεια δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο άμεσο:

http://www.svouranews.gr/2012/09/blog-post_928.html

Δεν έχει σημασία που ο συγγραφέας του άρθρου δεν είναι ο διαχειριστής Σπύρου. Άλλωστε δεν έχει να επιδείξει προσωπική αρθρογραφία. Τα κείμενά του είναι λακωνικά (θαυμαστής της αρχαίας Σπάρτης να υποθέσουμε;) ακόμα και όταν πρόκειται για θέματα επικαιρότητας που χρήζουν ανάλυσης. Κι αυτά βέβαια δημοσιευμένα ανυπόγραφα εννοείται.
Κι όμως αυτός ο διαχειριστής-φάντασμα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη τοπική κοινωνία, σε βαθμό που να επηρεάζει την κοινή γνώμη και να δημιουργεί αναστάτωση ακόμα και στη λειτουργία του δήμου, επικρίνοντας, επιβραβεύοντας ή νουθετώντας ακόμα.
Για παράδειγμα στις τελευταίες του αναρτήσεις αναφέρει ότι οι κάδοι με την νέα αντιδήμαρχο είναι επιτέλους καθαροί και όχι σαν το παρελθόν που ήταν βρώμικοι.
Κάτι τέτοιοι απλοϊκοί χαρακτηρισμοί ωστόσο, αρκούν για να διαμορφώσουν θετικό ή αρνητικό κλίμα σε έναν κόσμο που αδιαφορεί ή αγνοεί την λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου.
Προφανώς σε μια βδομάδα η νέα αντιδήμαρχος καθαριότητας δεν πρόλαβε ακόμα να πάρει πρωτοβουλίες, αλλά φωτογραφίζοντας έναν καθαρό κάδο μπορείς να ισχυρισθείς ότι θες..

Τρακαρίσματα σε χρόνο dt..
Η αστυνομία γενικά όταν είναι να ενημερώσει τους πολίτες ως υπηρεσία είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να μην προσβάλει και να μην στιγματίσει ανθρώπους. Έτσι εκδίδει δελτία τύπου ώστε να αποφεύγεται ακόμα και η μη ισότιμη πρόσβαση στη πληροφόρηση. Κι αυτό αφορά κυρίως τους δημοσιογράφους που το ποιος θα δημοσιεύσει πρώτος (άρα και θα γίνει η “πηγή” αναπαραγωγής των υπόλοιπων) παίζει σημαντικό ρόλο.
Το SvouraNews νομίζω ότι έχει την πανελλήνια πρωτοτυπία να έχει μια ευνοϊκή μεταχείριση από άποψη χρόνου στα τροχαία ατυχήματα και μάλιστα να το διαφημίζει!! Μάλιστα πολλές φορές έχει και φωτογραφικό υλικό στο οποίο φαίνονται τα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα με πολλές άλλες πληροφορίες (πινακίδες, κάναν συγγενή ή μάρτυρα στο ατύχημα κλπ). Επίσης ο τίτλος ή το κείμενο που συνοδεύει το όποιο αστυνομικό γεγονός, μπορεί να αφήνει υπόνοιες (έστω και αθέλητα) για το ποιος είναι ένοχος ή αθώος. Κάτι που σε κοινωνίες σαν τη δικιά μας ενέχει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο του στιγματισμού, ακόμα κι αν τελικά ένα δικαστήριο αθώωσει κάποιον/α που έχει προχαρακτηριστεί για την ενοχή του..
Επίσης οι ταχύτατοι χρόνοι απόκρισης εγείρουν προβληματισμό στις σχέσεις του SvouraNews με την αστυνομία.


Ο Άγιος Παΐσιος είναι το Life style του Χριστιανού
Αν ο μοναχός Παΐσιος ζούσε ακόμα , τότε δεν θα υπήρχαν εφημερίδες σαν την Ελεύθερη Ώρα και blog σαν το SvouraNews να βγάλουν το ψωμάκι τους. Οι προφητείες του που συνέχεια επαληθεύονται, οι γεωπολιτικές προεκτάσεις των συναισθηματικών του λεγόμενων, είναι τόσο αξιόπιστες όσο το ότι οι εξωγήινοι χρησιμοποιούν τα αρχαιοελληνικής πατέντας καύσιμα του Αρτέμη Σώρρα στα διαστημόπλοιά τους!
Ειλικρινά δεν ξέρω αν ζούσε ακόμα αυτός ο -πραγματικά- άγιος άνθρωπος τι θα έλεγε για όλους αυτούς που καπηλεύονται την αγιοσύνη του και πουλάν αυτά που είπε σε βιβλία και blogs σήμερα.
Κι εδώ να δηλώσω το εξής σε ότι αφορά το θρησκευτικο αίσθημα. Βεβαίως και σέβομαι την φιλοσοφία, το ηθικό υπόβαθρο και την παράδοση της κάθε θρησκείας. Αυτό που δεν μπορώ όμως είναι η υποκρισία. Εϊτε είναι ηθελημένη είτε έχει περαστεί ώς φόβητρο και στερεότυπο μέσα απο τις τυπολατρικές τελετουργίες της εκάστοτε θρησκείας. Δεν μπορώ “το οπαδιλίκι” των πιστών που βλέπουν τους άλλους πιστούς σαν εχθρούς. Δεν μπορώ τον Μουσουλμάνο του ISIS που καταστρέφει την ιστορική του παράδοση και σφάζει Χριστιανούς και μουσουλμάνους αλλόθρησκους κάνοντας προσευχή στον μετεωρίτη της Μέκκας, αλλά ούτε και τον Χριστιανό-σαμάνο που προσεύχεται για βροχή στη Ρόδο και σαπίζουν τα φασόλια στην Καστοριά!! Αυτά είναι που καυτηριάζω στις δημοσιεύσεις του προσωπικού μου λογαριασμού και υπό μια έννοια μπορεί να θεωρηθεί ότι προστατεύω ουσιαστικά τον πυρήνα αξιών της κάθε θρησκείας. Αντίθετα τον πυρήνα αυτόν τον διασύρουν όσοι βγάζουν λεφτά πουλώντας το θρησκευτικό τους αίσθημα.






Το κοινωνικό έργο του SvouraNews.
Ένα από τα αγαπημένα θέματα είναι τα μικρά, καθημερινά μας βάσανα.
Οι λακκούβες που δεν κλείσανε, οι καμένες λάμπες ή οι άλλες που καίνε τζάμπα, κάνας σπασμένος κάδος, κάνα παράθυρο ανοιχτό ενώ καίνε τα καλοριφέρ και γενικά κάτι τέτοια, τα οποία δείχνουν την τεράστια ανευθυνότητα, την αποτυχία, την μη προνοητικότητα των εκλεγμένων “αρχόντων”...
Όπα άρχοντα των blogger! Χαλάρωσε..
Καλό είναι να τα υποδεικνύει κανείς αυτά, αλλά όταν βγαίνεις με νέα ανάρτηση ότι “χάρη στο blog σου” επιλύθηκαν, τότε λέω να εισηγηθούμε να σε τιμήσουμε κιόλας με το βραβείο του ακτιβιστή δημοσιογράφου – φάντασμα..

Θα μπορούσα να συνεχίσω να αναπτύσσω για πολύ ακόμα, αλλά εν κατακλείδι θα κλείσω για να μην φορτώσω άλλο το κείμενο.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι στη σφαίρα της γραφικότητας και ενώ εύκολα θα μπορούσαν να “τρολαριστούν” από κάποιους και αυτό το blog να αποτελεί μια καρικατούρα, οι προσωπικές “επιθέσεις” με το έρεισμα του blog σε μια μικρή, γερασμένη κοινωνία (γενικότερα, όχι μόνο ηλικιακά), με συντηρητικές ως επί το πλείστον απόψεις, με τα στερεότυπα που κουβαλά αλλά πολεμά κιόλας να τα αποβάλει, με τις δημοσιογραφικές ανίερες “συμμαχίες” με βετεράνους στη ντόπια δημοσιογραφία, είναι οι παράμετροι που του δίνουν αξία και επισκεψιμότητα.
Και φυσικά η επισκεψιμότητα αυτή εξαργυρώνεται με επάρκεια.. Κι εδώ είναι όλη η ουσία
Το Screenshot είναι πιο παλιό βέβαια, αλλά θα εξηγήσω παρακάτω γιατί το επέλεξα.

Αν μετρήσει κανείς τα διαφημιστικά banner του blog θα καταλάβει εύκολα γιατί ακολουθείται αυτή η πρακτική του clickbait (του ψαρέματος των “κλίκ” δηλαδή με τίτλους προκλητικούς).
Είκοσιτέσσερις (24) διαφημίσεις. Αν υποθέσουμε ότι παίζουν σε μηνιαία βάση με ένα αντίτιμο των 50 Ευρώ τότε μιλάμε για 1200 ευρώ τον μήνα.. No Bad! Άλλοι δουλεύουν στη γούνα σαν τα σκυλιά 14ώρα και δεν βγάζουν τόσα, άλλοι κλείνουν τα μαγαζιά τους επειδή το καθαρό μεροκάματο είναι λιγότερο κι από των υπαλλήλων τους. Ένα χιλιάρικο+ το μήνα, ζεστό και ξεκούραστο με το να κοροϊδεύεις και να διασύρεις τους “εξουσιομανείς” τοπικούς “άρχοντες” αξίζει τον κόπο...
Κι αν σε κάτι πανηγύρια του καλοκαιριού που τα banner θα μπουν για 2-3 μέρες τα μετρητά είναι και μαύρα, χωρίς αποδείξη, ακόμα καλύτερα.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν ξέρω την τιμολογιακή πολιτική του, ούτε ξέρω αν δουλεύει νόμιμα το ιντερνετικό του μαγαζάκι μιας και δεν αναφέρει στο blog (αλλά και κανείς άλλος blogger) κάποιον αριθμό άδειας, κάποιο ΑΦΜ επιχείρησης, ούτε ανακάλυψα κάποιον ισολογισμό όπως οφείλουν να δημοσιεύουν οι επιχειρήσεις.
Έπειτα είναι που το ΤΕΙ διαφημίζει ένα μεταπτυχιακό του στο Blog. Αν δεν είναι νόμιμο το Blog δεν μπορώ να καταλάβω πώς διάολο μια κρατική δομή κόβει κονδύλι για "μαύρες" διαφημίσεις. Καθώς και η διαφήμιση για την συναυλία του Μπάμπη Στόκα, η οποία θα πρέπει να πληρώθηκε λογικά από τον Δήμο Καστοριάς. Δεν έχω υπόψιν μου αν υπάρχει κάποιο "μαύρο ταμείο" για να πληρώνουμε διαφημίσεις σε τέτοιου είδους blog. Πάντως αν υπάρχει υποθετικά κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι όσοι εμπλέκονται είναι το ίδιο διαπλεκόμενοι με αυτό που κράζουνε. Ίσως μάλιστα όλο αυτό να είναι και ένα παιχνίδι εκβιασμών που ακόμα δεν έχω πάρει την πλήρη εικόνα του.
Αυτά όμως ας τα εξηγήσει στους πολίτες μόνος του...

Γιώργο Σπύρου. Σειρά σου!









Καρανικολόπουλος Σάκης















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου