Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου για τα συμπεράσματα από τις εργασίες της 1ης Γενικής Συνέλευσης των ΕΝ.ΔΗΜΟ.






Σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 συνείλθε η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση της δημοτικής παράταξης “ΕΝ.ΔΗΜΟ. - Ενεργοί Δημότες Καστοριάς-), όπως ορίζεται στα κείμενα αρχών και οργάνωσης του καταστατικού της. 

( http://dimotiki-kinisi.blogspot.gr/p/blog-page_11.html )


Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης, η οποία αποτελεί το ανώτατο αποφασιστικό όργανο των ΕΝ.ΔΗΜΟ. έγινε ένας απολογισμός δράσεων από την δημιουργία της συλλογικότητας μέχρι σήμερα.
 

Οι δράσεις αυτές επιγραμματικά είναι:
 


Ακτιβισμός:
  • Παραδώσαμε ψήφισμα συμπαράστασης τον Φεβρουάρη του 2014 όταν η τότε κυβέρνηση έκλεινε τα πολυϊατρία του ΕΟΠΥΥ
  • Αποκαλύψαμε και εναντιωθήκαμε στις προσπάθειες τοποθέτησης ανεμογεννητριών στον δήμο με τους επισφαλής περιβαλλοντικά και οικονομικά όρους που τέθηκαν από τους αναδόχους του έργου.
  • Συμπαρασταθήκαμε στα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των αγροτών όταν τα μνημόνια άρχισαν να βάλουν τους κλάδους τους τον Απρίλη του 2014

  • Συμπαρασταθήκαμε στους πλημμυροπαθείς της Σερβίας τον Ιούνιο του 2014 με αποστολή τροφίμων και ρουχισμού.
  • Στηρίξαμε την ΔΕΗ ενάντια στις μνημονιακές επιταγές διαμέλισης και ιδιωτικοποίησής της μαζεύοντας υπογραφές και συμμετέχοντας στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων της τον Ιούλιο του 2014.
  • Τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2014 δείξαμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης με δράσεις συγκέντρωσης ιατροφαρμακευτικού υλικού και ευαισθητοποίηση της τοπικής μας κοινότητας με προβολή ντοκιμαντέρ που ανέλυε τις τότε εξελίξεις στην σύρραξη που δημιουργήθηκε.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2014 οι ΕΝ.ΔΗΜΟ συμμετείχαν στην συγκέντρωση σχολικού υλικού για τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες.
  • Συνδιοργανώσαμε επίσης αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία προς τιμή του δολοφονηθέντα μουσικού Παύλου Φύσσα.
  • Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους πρώτους Σύριους πρόσφυγες του Κομπάνι όταν ο ISIS δρούσε στην περιοχή τους και κατέφευγαν στα Σύριο-Τουρκικά σύνορα τον Δεκέμβρη του 2014

    Δράσεις ευαισθητοποίησης
     
  • Προβάλαμε 6 ντοκιμαντέρ όταν συντηρούσαμε το στέκι των ΕΝ.ΔΗΜΟ. με παράλληλες δραστηριότητες σε ύφος ημερίδας (ομιλίες, συνομιλία σε πραγματικό χρόνο από απόσταση με δημιουργό ενός από τα προβαλλόμενα ντοκιμαντέρ ενώ σε ένα από αυτά ήμασταν συγχρηματοδότες στην δημιουργία του)



      Διαφάνεια και συμμετοχική δημοκρατία


  • Δημιουργήσαμε ένα εύχρηστο blog όπου διενεργούνται συνεχή δημοψηφίσματα, κοινοποιούμε συνεχώς στοιχεία του δήμου προσδίδοντας αλληλεπίδραση και διαφάνεια και έχει αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα.
    Σε αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται τα ηχογραφημένα πρακτικά και οι οριστικοποιημένες πληρωμές του δήμου, καταγράφοντας τα έξοδά του σε πυκνό χρόνο.
  • Δημιουργήσαμε τον χάρτη “Δείξε μας το πρόβλημα” το οποίο καταγράφει τα προβλήματα που εντοπίζουν οι δημότες, τα παρουσιάζει με εποπτικό τρόπο και παρακολουθείται από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.
  • Πριν από κάθε δημοτικό συμβούλιο δημοσιεύονται πλέον όχι μόνο οι τίτλοι, αλλά και οι εισηγήσεις των θεμάτων, ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιμη όχι μόνο στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων όπως πρακτικά γίνεται τώρα, αλλά σε κάθε δημοτικό σύμβουλο αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, που μπορεί μάλιστα (και προτρέπεται γι αυτό) να κάνει τις δικές του επισημάνσεις.



        Προτάσεις των ΕΝ.ΔΗΜΟ.



  • Η πρότασή μας για την δημιουργία Δημοτικού Λαχανόκηπου υλοποιήθηκε και μάλιστα είμαστε άτυπα οι διαχειριστές του.
  • Πιέσαμε για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη περιοχή των λυκείων, κάτι που εν μέρη προχωράει, αλλά για τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτό να γίνει κυκλικός. Προτείναμε λύσεις για τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν.
  • Η ιδέα για να τοποθετηθούν ειδικές θέσεις parking ποδηλάτων είναι σε φάση υλοποίησης και συμβάλλανε στην χωροταξία μέλη των ΕΝ.ΔΗΜΟ.
  • Συμβάλλαμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων τομέων του προγράμματος Litlle Big Thins in Europe and in our local communities, εξοικονομώντας χρήματα στον δήμο.

    Προτάσεις που στο μέλλον θα τεθούν προς τον Δήμο

  • Επέκταση του Δημοτικού λαχανόκηπου και σε άλλες περιοχές.
  • Δημιουργία ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού.
  • Αλλαγή του συγκοινωνιακού χάρτη στο κέντρο της πόλης.
  • Συζητάμε τη μετατροπή το καραβιού “Ολυμπία” που απέμεινε, σε ηλεκτροκίνητο, ώστε να μειωθεί το κόστος συντήρησής του και να μπορεί να κάνει περιοδικά δρομολόγια.
  • Συγκρότηση εθελοντικής ομάδας εκπαιδευτικών στα πλαίσια μιας πολιτικής ένταξης της κοινότητας των ΡΟΜΑ σε συνεργασία με σχετικούς φορείς του δήμου.
  • Διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης του δικτύου τηλεθέρμανσης στο ΣΕΣ με παράλληλη αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου ύδρευσης.

    Προτάσεις για τις οποίες συνεχώς θα επιμένουμε

  • Συνεχώς αναφέρουμε σε αντιδιαστολή με την αμφίβολη παροχή φυσικού αερίου την δημιουργία μονάδας τηλεθέρμανσης με αειφόρους τρόπους παραγωγής ενέργειας προσαρμοσμένους στις τοπικές συνθήκες.
  • Συνεχώς υπενθυμίζουμε όταν δίνεται ευκαιρία, την απαράδεκτη κατάσταση με τους ΡΟΜΑ στην περιοχή της Κολοκυνθούς οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν κοινωνικά απόβλητα.
    Μάλιστα έχουμε ξεκινήσει κάποιες αρχικές συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ξεκινήσει μια διαδικασία ένταξης.
  • Συνεχώς επισημαίνουμε τα προβλήματα προσβασιμότητας που έχει η πόλη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Είναι επιτακτική ανάγκη για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για την υγεία του λιμναίου οικοσυστήματος η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, όπου ακόμα υπάρχουν αμιαντοσωλήνες καθώς και την διασύνδεση των μη συνδεμένων ακόμα αποχετεύσεων με τον βιολογικό καθαρισμό.
  • Θα επιμένουμε πάντα για την καλύτερη αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και ιδίως για τα “ελεύθερα” κτίρια τα οποία καταρρέουν από την φθορά του χρόνου.
  • Θα υπενθυμίζουμε τις ανάγκες σε υποδομές για την αγροτική υποστήριξη.
  • Τα κονδύλια του ΣΕΣ για ψηφιακή σύγκλιση πρέπει να αξιοποιηθούν, ανοίγοντας νέους δρόμους απασχόλησης, εκσυγχρονίζοντας την πόλη και ενισχύοντας το ΤΕΙ μας. Μπορούμε να προτείνουμε την ιδέα για ένα καινοτόμο τεχνολογικό πάρκο το οποίο θα συνδέει την οικολογία, τις ορθές γεωργικές πρακτικές και την ψηφιακή τεχνολογία.





Το όραμα των ΕΝ. ΔΗΜΟ.
Ένα όραμα εύπλαστο και δυναμικό, που δημιουργεί και διαμορφώνει ο κάθε πολίτης



Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. είναι “στον αέρα” εξαιτίας της έλλειψης χώρου στέγασης. Κάτι το οποίο έχουμε αιτηθεί και δικαιούμαστε ως αντιπολίτευση βάση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3852/2010. Άρθ.66,7), αλλά παρακωλύεται από γραφειοκρατικές διαδικασίες στην συγκεντρωτική και καθόλου αποδοτική στη διαχείριση, κεντρική Αθήνα.
Ο χώρος που έχουμε αιτηθεί είναι στις παλιές εργατικές κατοικίες, στα πρώην γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου ελπίζουμε σύντομα να εγκατασταθούμε και να δημιουργήσουμε μάλιστα συνθήκες τέτοιες, ώστε να αναβαθμιστεί αυτή η ξεχασμένη γωνιά της πόλης.

Όμως η έλλειψη χώρου δεν αποτελεί δικαιολογία για την σχετική μας αδράνεια το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν έχουν σχέση με τους ΕΝ.ΔΗΜΟ. αλλά με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να μπουν σε καμιά περίπτωση πάνω από τους ΕΝ.ΔΗΜΟ. και το όραμά τους προς μια νέα τύπου αντίληψη για την αυτοδιοίκηση.



Οι διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας άρχισαν να υλοποιούνται κι αυτό δημιουργεί προοπτικές και αναγκαιότητες.

Προοπτικές για την θέσμισή της στο φαντασιακό της τοπικής μας κοινωνίας και κατ' επέκταση της ευρύτερης κοινωνίας.

Αναγκαιότητα για πιο οργανωμένο σχεδιασμό δράσεων, ώστε να παράγονται καλύτερες ποιοτικά και περισσότερες ποσοτικά προτάσεις, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που αποσκοπούν στην διεύρυνση της συμμετοχής του δημότη στην λήψη αποφάσεων.
Η επικοινωνία μας με τις τοπικές κοινότητες και τις γειτονιές έχει ατονήσει και πρέπει να ενισχυθεί.
Θα συσταθούν λοιπόν ουσιαστικές ομάδες εργασίας οι οποίες θα αναλάβουν ρόλους τόσο συλλογής προτάσεων, όσο και επεξεργασίας τους, επιζητώντας το ευκταίο στην υλοποίησή τους.
Θα συσταθούν επίσης μικρές αντιπροσωπείες που θα εκπροσωπούν τους ΕΝ.ΔΗΜΟ και θα συλλέγουν πληροφορίες συστηματικότερα από τις υπηρεσίες, συζητώντας παράλληλα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις.



Βασικό επίσης πρόταγμα αναδείχθηκε και η καλλιέργεια μιας περιβαλλοντικής συνείδησης, σε πρότυπα οργάνωσης της παραγωγής με κριτήριο το “ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα”, ώστε να περιορίσουμε το “οικολογικό χρέος” που δημιουργεί η γενιά μας στις επόμενες, με τις επικρατούσες αντιλήψεις περί συνεχούς ανάπτυξης.



Η αναγκαιότητα αυτή προϋποθέτει την υποστήριξη συνεργατικών δομών όπως το παράδειγμα του δημοτικού λαχανόκηπου. Σημαίνει ότι πρέπει να συμμετέχουμε πρώτα απ' όλα εμείς οι ίδιοι στις διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας και σημαίνει δράση παντού. Δράση στον πολιτισμό, δράση στις συλλογικότητες που συμμετέχουμε προς αυτή τη κατεύθυνση, δράση και στην εκπροσώπησή μας στο δήμο.



Επίσης πρέπει να προτείνουμε και νέες ιδέες για άλλου τύπου ανάπτυξη. Πιο τοπικοποιημένη. Προσαρμοσμένη σε μας, χρησιμοποιώντας όμως εργαλεία χρηματοδοτικά σαν το νέο ΣΕΣ.

Η Καστοριά έκανε παλιότερα το λάθος να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη γούνα. Τώρα που αναπτύχθηκε κάπως ο τουρισμός κάνει το ίδιο λάθος προσπαθώντας να ασχοληθεί κυρίως με αυτόν τον τομέα. Το νέο ΣΕΣ δίνεται και πρέπει να μετουσιωθεί σε προτάσεις που να δίνουν νέες διεξόδους απασχόλησης, που από τη μία πρέπει αν είναι πρωτότυπες, αλλά παράλληλα να είναι εφικτές.



Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. έχουν την δυναμική για να αλλάξουν τα δεδομένα στον Δήμο μας, αλλά
αυτό δεν μπορεί και ούτε πρέπει να γίνει από μια ελίτ "ειδικών".
Ο μόνος τρόπος να γίνει είναι με την συμμετοχή όλων των δημοτών καθώς και των δεκάδων συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον δήμο.
Απευθύνουμε πρόσκληση σε κάθε δραστήριο πολίτη και συλλογικότητα να ενώσει τις δυνάμεις τους με τις δικές μας για να διαμορφωθεί μια ισχυρή δυναμική καθημερινής παρέμβασης στα τεκταινόμενα ώστε η Καστοριά να αλλάξει προς όφελος των δημοτών της.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου