Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η πιο επικίνδυνη διασταύρωση της πόλης



Αν και έχουμε ξαναφερθεί στη συγκεκριμένη διασταύρωση, σε αυτό εδώ το άρθρο έχει περάσει πολύς καιρός από τότε.

Πρόκειται για τη διασταύρωση που σχηματίζεται απο τις οδούς Κωπηλατών,Μικράς Ασίας, Ορεστείων και την λεωφόρο Γουναράδων. Την ξέρουμε όμως όλοι σαν "Διασταύρωση στα λύκεια" ή "Διασταύρωση στο κλειστό".

Σήμερα η διασταύρωση αυτή έχει "καλλωπιστεί", αλλά δεν έχει σταματήσει να είναι επικίνδυνη. Τα ευχάριστα νέα είναι πως έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία κόμβου εκεί. Όμως και πάλι η διαδρομή από τα ψαράδικα μέχρι τα λύκεια παραμένει μία από τις ΜΗ ασφαλείς διαδρομές της Καστοριάς. Για να θεωρηθεί εκεί ένα έργο ολοκληρωμένο θα πρέπει να λάβει περισσότερα πράγματα υπόψη του από την δημιουργία του κόμβου. Πιστεύω ότι ένα είδος νησίδας ή έστω διαχωριστικού στο μέσο του δρόμου θα ανάγκαζε τους οδηγούς να μην προσπερνούν και να μην "πετάγονται" παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τα πλατάνια δίπλα στη λίμνη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ιδωθεί και η μελέτη για την αναμόρφωση όλης αυτής της παραλίμνιας διαδρομής, όπου θα πρέπει να συνδυάζει την ασφάλεια, την πρακτικότητα και την αισθητική του έργου. Έχω την αίσθηση μερικές φορές ότι οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί που αναλαμβάνουν τις μελέτες, ότι δίνουν περισσότερο έμφαση στην αισθητική, υποβαθμίζοντας τους άλλους δυο παράγοντες.


Έτσι πιστεύω ότι χρειάζονται parking κάτω από τα πλατάνια, αλλά ένα parking ασφαλές που να "χάνεται" αισθητικά μέσα στο πράσινο. Επίσης ένα έργο που θα αφήνει στα ίδια τα πλατάνια "χώρο" στο έδαφος να αναπνέουν, μιας και ο δρόμς έχει φτάσει στις ρίζες τους.
Ένα parking που δεν θα ενοχλεί τα ποδήλατα και τους πεζούς.

Άλλα το πρώτο που πρέπει να λυθεί είναι σίγουρα η τρομακτικά επικίνδυνη διασταύρωση.

Τραβήξαμε Video τρείς διαδοχικές ημέρες, σε ώρες σχετικά ήπιας κίνησης, σε ώρα αιχμής με ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα, και την ημέρα που γίνεται η λαϊκή αγορά και έχει αυξημένη κίνηση.
Άσχετα με τη πυκνότητα της κίνησης, στα 20 λεπτά ημερήσιου δείγματος βίντεο, υπήρξαν στιγμές που το ατύχημα αποφεύχθηκε από τύχη, παρά το ότι οι περισσότεροι οδηγοί φαίνονται πολύ προσεκτικοί στη διέλευση της διασταύρωσης. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και διάφοροι οδηγοί που αγνοούν τον κίνδυνο. Αυτοί βλέποντας το βίντεο που τραβήξαμε ίσως ταρακουνηθούν λίγο.

Ελάχιστοι ποδηλάτες χρησιμοποιούν την αρκετά βολική διάβαση του καινούριου δρόμου, αλλά δεν βοηθάει είναι η αλήθεια και η απέναντι πλευρά του δρόμου, όπου βρίσκεται ο κάδος, ώστε να χρησιμοποιηθεί . Επίσης ο καινούριος δρόμος δεν προσέφερε τίποτα απολύτως σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Μάλιστα έχω παρατηρήσει ένα άτομο με τέτοιες δυσκολίες που κάνει συχνά με καροτσάκι την συγκεκριμένη διαδρομή και αλήθεια θα θελα να ξέρω τι σκέφτεται όταν περνάει απο εκείνο το σημείο. Οι περισσότερες μαμάδες με καροτσάκια και οι ποδηλάτες μάλλον μπορούν να καταλάβουν σε ένα βαθμό τις δυσκολίες, τόσο διέλευσης του δρόμου, όσο και της άσχημης πρακτικότητας. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσετε ότι ελάχιστοι πεζοί χρησιμοποιούν την διάβαση στο καινούριο δρόμο της διασταύρωσης. Μάλλον δεν είναι λειτουργική η θέση της!

Περισσότερα στο ίδιο το βίντεο που ακολουθεί, το οποίο εμπιστευτείτε μας, θα δείτε πολύ ευχάριστα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου