Το χρεός των Γερμανικών Δήμων το 2013 |
Αν και ακόμα δεν έχει έρθει στη Καστοριά το ερωτηματολόγιο του Ελληνογερμανικού δικτύου (grde.eu),γνωστού πια και ως "ερωτηματολόγιο του Φούχτελ", που στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις για το "σκανάρισμα" που επιχειρήτω στους Ελληνικούς Δήμους και Περιφέρειες για τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές και τις υποδομές τους, παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το πώς θα χειριστούμε το θέμα όταν προκύψει.
Το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου κάποια στιγμή είχε δημοσιευτεί απο την ΠΟΕ-ΟΤΑ (το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης). Σήμερα αν κάνει κάποιος αναζήτηση για να βρεί το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, θα βρεί πολλές παραπομπές στην επίσημη σελίδα του Ελληνογερμανικού δικτύου (http://www.grde.eu/el/) αλλά δεν θα δεί τίποτα εκεί. Με μια πιο ενδελεχή αναζήτηση σε διάφορους ιστοτόπους ίσως καταφέρει να βρεί τμηματικά μέρος του περιεχομένου.
Τι έγινε λοιπόν; Γιατί χάθηκε αυτό το ερωτηματολόγιο; Αποσύρθηκε ή θα έρθει στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάποια στιγμή αιφνίδια;
Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. καταφέραμε να κρατήσουμε πάντως ένα "αντίτυπο" αυτού του ερωτηματολογίου και να το μελετήσουμε ως προς τα σημεία του. (το παραθέτουμε σε μορφή εικόνων .jpg παρακάτω). Το ερωτηματολόγιο προσπαθεί να "χαρτογραφήσει" με ακρίβεια όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δομές, καθώς και τις υποδομές των Δήμων/Περιφερειών φτιάχνοντας τελικά ένα πρόχειρο "περιουσιολόγιο" που μπορεί να δείξει πολλά σε κάποιον που θέλει να επενδύσει.
Αν "ξεψαχνίσει" κανείς τον ιστότοπο http://www.grde.eu/el/ θα καταλάβει εύκολα και τις προτεραιότητες της Ελληνογερμανικής προσέγγισης του Φούχτελ. Ενέργεια,ανακύκλωση και δημόσιες υποδομές φαίνεται πως λιγουρεύονται οι Γερμανοί επενδυτές και βάζουν ως πρόσχημα την μεταφορά τεχνογνωσίας (απο τους πανέξυπνους και οργανωτικούς Γερμανούς προς τους μπουνταλάδες και "χύμα" Έλληνες εννοείται).
Η "ιδέα" όμως, όπως πολύ καλά ξέρουμε δεν χαρίζεται σήμερα, αλλά πουλιέται κι αυτή. Και μάλιστα κοστίζει πανάκριβα. Μέχρι και που έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο δίκτυο βομηχανικής κατασκοπείας.
Γιατί οι Γερμανοί λοιπόν μας χαρίζουν την οργανωτική τους τεχνογνωσία;
Αν ερευνήσουμε λίγο την οικονομική κατάσταση των Γερμανικών Δήμων θα διαπιστώσουμε πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.
Το 2013 το συνολικό Γερμανικό χρέος των Δήμων είχε αυξηθεί κατά περίπου 4% σε σχέση με το 2012. Τα 3/4 των Γερμανικών Δήμων ήθελαν να αυξήσουν τα φορολογικά τέλη, ενώ κάποιοι άλλοι δήμοι σχεδίαζαν να μειώσουν τα έξοδα τους κόβοντας τον φωτισμό ορισμένων δρόμων ή τις κοινωνικές παροχές ακόμα και στη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, σύμφωνα με πρόχειρα μεταφρασμένα Γερμανικά δημοσιεύματα.
[πηγή για τα παραπάνω στοιχεία: εδώ]
Πως λοιπόν σχεδιάζει η Γερμανία να αξιοποιήσει της Ελληνο-Γερμανική φιλία;
Αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα που εμπλέκει και το ερωτηματολόγιο του Φούχτελ με αυτά που ρωτάει. Ίσως να επιδιώκει να μεταφέρει Δημοτικές Γερμανικές επιχειρήσεις ως ιδιωτικές εδώ στην Ελλάδα και να αγοράσει διάφορες υποδομές, με το πρόσχημα της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Για παράδειγμα μια Γερμανική Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ελλάδα ως ιδιωτική εταιρεία και να συμπράξει με την ΔΕΥΑΚ ή ακόμα και να την αγοράσει, αν δεν είναι βιώσιμη οικονομικα και μπεί στο ΤΑΥΠΕΔ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με την ΔΙΑΔΥΜΑ και με οποιαδήποτε άλλη Ελληνική Δημοτική επιχείρηση.
Βέβαια έτσι, θεωρητικά μπορούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο με τη Γερμανία.
Να αγοράσει δηλαδή η ΔΕΥΑΚ μια φαλιρισμένη Δημοτική επιχείρηση της Γερμανίας και τα κέρδη να έρχονται στην Ελλάδα αντί να φεύγουν απο εδώ στη Γερμανία.
Και ίσως αυτό να είναι μια καλή ιδέα για να "αντιστρέψουμε" προς όφελός μας τις "παγαποντιές" του Φούχτελ και των συμφερόντων που εκπροσωπεί..
Εδώ θα θέλαμε και την δικιά σου γνώμη αγαπητέ αναγνώστη, αφού κι εσύ διαβάσεις πρώτα το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, με την μορφή τουλάχιστον που δημοσιεύτηκε και την διαθέτουμε:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου