Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Οι προγραμματικές μας θέσεις για την Διαχείριση Απορριμμάτων


Η ΔΙΑΔΥΜΑ εγκατέστησε πριν από χρόνια έναν από τους πρώτους ΧΥΤΑ της χώρας, αλλά η μέθοδος των ΧΥΤΑ θεωρείται πλέον παρωχημένη. Η ταφή των απορριμμάτων δεν είναι πια επίτευγμα. H προαναγγελία φαραωνικών έργων διαχείρισης των απορριμμάτων τεράστιου κόστους και με αμφίβολη περιβαλλοντική και οικονομική στόχευση, καθώς και με αμφίβολη επίτευξη των νομικών μας υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008 δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους πολίτες.Μετά από δεκαετίες εγκληματικής αδιαφορίας στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την χώρα και υπό τον κίνδυνο των Ευρωπαϊκών Προστίμων επιλέγεται η ιδιωτικοποίηση στην διαχείριση των απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ προαναγγέλλει την συλλογή των απορριμμάτων με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και σκοπό την ανάθεση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της Δυτικής Μακεδονίας για τα επόμενα 30 χρόνια.
Οι ΕΝ. ΔΗΜΟ. αντιτίθενται στον συγκεκριμένο σχεδιασμό διότι η καύση είτε με την μορφή της απευθείας καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων είτε με την μορφή της καύσης δευτερογενών καυσίμων (RDF – SRF), μετά από μηχανική – βιολογική επεξεργασία (π.χ. βιοξήρανση) που επιλέγεται, είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία και ως εκ τούτου απορριπτέα. Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης επιβάλλει την παραγωγή μεγάλου όγκου απορριμμάτων
είναι αντίθετη στην ανακύκλωση και την υπονομεύει, παραδίδει στο ιδιωτικό κέρδος ένα ακόμα κομμάτι της συλλογικής μας ζωής αυξάνει το κόστος ζωής για τους πολίτες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.
Δυστυχώς η Δυτική Μακεδονία δρομολόγησε την διαχείριση των απορριμμάτων με υπερδιαστασιολογημένα έργα, αγνοώντας την ιεραρχία των Ευρωπαϊκών Κανόνων περί Πρόληψης, Επαναχρησιμοποίησης, Ανακύκλωσης, Κομποστοποίησης.
Και επειδή από πολλούς παρουσιάζεται ως «μονόδρομος» η λύση των μεγάλων εγκαταστάσεων σύμμεικτων σκουπιδιών, αντιπαραθέτουμε τον διαφορετικό δρόμο της Κρήτης. Εκεί, μετά από πίεση περιβαλλοντικών και λοιπών οργανώσεων, αναθεώρησαν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, απέρριψαν την καύση και εστίασαν κυρίως στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με πολύ μικρότερες μονάδες και με διαλογή στην πηγή, καθώς και με άλλες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και εναλλακτικής διαχείρισης στην πηγή. Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης που:
  • λαμβάνουν υπόψη τους και αξιοποιούν τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
  • αναγνωρίζουν ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες
  • δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, δημιουργούν θέσεις εργασίας και
  • δεν συνεπάγονται πρόσθετα οικονομικά βάρη για τον πολίτη.
Προτείνουμε
  • Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Δυτική Μακεδονία με υιοθέτηση πολιτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων που στηρίζεται στην πρόληψη και στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων προς επεξεργασία και τελική διάθεση.
  • Διαμόρφωση πολιτικών και σχεδίων για την πρόληψη δημιουργίας και την μείωση της παραγωγής αποβλήτων, την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών και τον διαχωρισμό των επικίνδυνων αποβλήτων.
  • Ανάπτυξη της κομποστοποίησης σε οικιακό, επιχειρησιακό και δημοτικό επίπεδο με ενημέρωση, προβολή και παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού.
  • Επέκταση των Προγραμμάτων «Διαλογή στην Πηγή» (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό) με κίνητρα στον πολίτη και συμμετοχή υπηρεσιών, σχολείων, επιχειρήσεων και πλήρη ανάπτυξη του συστήματος των 4 κάδων.
  • Δημιουργία Πράσινων Σημείων συγκέντρωσης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση –ανακύκλωση.
  • Προγράμματα χωριστής συλλογής ειδικών αποβλήτων με υποχρεωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων
  • Κοινωνικές δράσεις και επιλογή τιμολογιακών μέτρων για την προώθηση προϊόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα
  • Αλλαγή στην χρέωση των δημοτικών τελών με την εφαρμογή του κανόνα «Πληρώνω Όσο Πετάω» και όχι με βάση την επιφάνεια του ακινήτου. Έτσι δίνονται οικονομικά κίνητρα στους πολίτες για μείωση των απορριμμάτων τους και επιλογή προϊόντων φιλικών στο περιβάλλον.

Η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών αποτελεί μονόδρομο.

Λύση είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου